MENU
0762 944 555 pizzadinapoli_craiova@yahoo.com

Pizza Scurt Istoric

Pizza Scurt Istoric

Pizza Craiova di Napoli.

Napoli, locul unde s-au “nascut” pizza si mozzarela !

Imparatul Frederick II a fondat la Napoli prima universitate din lume , la 5 iunie 1224. Una din cele mai mari atractii ale orasului este Portul Napoli, care este al doilea în lume iar orasul este a patra putere a Italiei, dupa Milano, Roma si Torino. Napolitanii, ca toti italienii, te cuceresc prin simplitate. Doua lucruri îi înnebunesc în mod special pe napolitani – pizza, asupra careia acestia îsi revendica paternitatea, si fotbalul, care, dincolo de pasiunea generala pentru echipa nationala, este ancorat în suportul idolatric fata de clubul local „Napoli”, care a cunoscut marea glorie pe timpurile când aici a jucat Maradona. Pizza e pe primul loc în topul specialitatilor din Napoli. Tot în top ramân si pastele de toate felurile si toate tipurile de risotto.

Pizza asa cum o stim noi, cu legume, rosii si cu bucati de carne, s-a “nascut” în anul 1889 la Napoli, când brutarul Raffaele Esposito a pregatit un fel de mâncare cu ocazia vizitei regelui Umberto I si a reginei Margareta. Ideea era ca pizza sa se asemene cu steagul Italiei, fiind realizata cu busuioc verde, brânza si sos de rosii. Reginei i-a placut foarte mult, iar sortimentul poarta si azi numele reginei: “pizza margherita”. Napolitanii au o legenda speciala, pe care ti-o spune oricare dintre cei care detin pizzerii la Napoli. Legenda porneste de la perioada de ocupatie spaniola, care a durat circa doua secole (sec. XV-XVII) Barbatii arestati ca urmare a razvratirilor, erau aruncati în închisorile spaniole, iar femeilor acestora le era permis sa le aduca doar apa si pâine pentru a-i hrani. Prin urmare, ele au început sa puna în pâine diferite ingrediente, rosii, ciuperci, carne, masline sau brânza, pentru ca ei sa poata supravietui detentiei. Aceasta natura salvatoare a femeii se reflecta si în faptul ca napolitanii, dar si italienii în general, venereaza mama, care este figura centrala în familia italiana.

Pizza se coace la cuptor si este formata din pâine plata, rotunda de obicei, acoperit cu un sos de rosii, branza si topping-uri diferite. Multe soiuri de pizza exista în toata lumea. Pizza a fost initial inventat în Napoli, Italia, iar vasul a devenit popular în multe parti ale lumii În 2009, la cererea Italiei, pizza napolitana a fost protejat în Uniunea Europeana ca un fel de mancare de specialitate traditionale garantate.

Astazi in 2013, pizza a ajuns sa fie cea mai la îndemâna gustare, atunci când nu stim ce sa mâncam într-o seara nu e nevoie decât sa punem mâna pe un telefon si sa comandam o pizza la Pizzeria di Napoli din Craiova si in 30 minute ajunge la tine acasa!  Pâna la 1830, pizza era comercializata la standuri în aer liber, iar cea mai veche pizzerie (care, apropo, mai este deschisa si astazi) se numeste “Antica Pizzeria Port Alba” din Napoli.

Pentru prepararea pizzei trebuie respectate niste reguli foarte stricte, pizza trebuie coapta într-un cuptor nu foarte incins, aluatul trebuie framântat manual, fara folosirea unor instrumente. Legate de dimensiune, diametrul pizzei nu trebuie sa depaseasca 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm în mijloc. Legat de topping-uri sunt foarte multe variante dar folosite cel mai des sunt:

  • sos – traditional sos de tomate, astazi se folosesc si alte sosuri
  • brânza – traditional mozzarella, astazi se folosesc si cascaval sau alte tipuri de brânza
  • ierburi si condimente – oregano, busuioc, usturoi, coriandru
  • carne – sunca, salam (în special pepperoni), cârnati, pui, ton, creveti, ansoa
  • legume – masline, ardei gras, porumb, ceapa, rosii
  • ciuperci proaspete

Cele mai autentice pizze se fac cu ingrediente locale, cum ar fi: Rosiile de San Marzano, care cresc pe câmpiile din jurul vulcanului Vezuviu, mozzarella di Bufala Campana, facuta din laptele bivolitelor de apa crescute în regiunile Campania si Lazio

Cele mai cunoscute feluri de pizza

  • Pizza din Napoli (Pizza Napoletana):
  • Pizza Marinara (cu rosii, usturoi, oregano si ulei)
  • Pizza Margherita (cu rosii, mozzarella feliata, busuioc si ulei)
  • Pizza Margherita Extra (Pizza Margherita cu Mozzarella di Bufala Campana)
  • Pizza din Lazio:
  • Pizza Rustica
  • Pizza a Taglio
  • Pizza Romana (cu rosii, mozzarella, ansoa, oregano si ulei)
  • Pizza Viennese (cu rosii, mozzarella, cârnati , oregano si ulei)
  • Pizza cu sunca si ciuperci (cu rosii, mozzarella, sunca si ciuperci)
  • Pizza Capricciosa (cu rosii, mozzarella, ciuperci, anghinare, sunca, masline si ulei)
  • Pizza Quattro Stagioni – „Patru Anotimpuri” (aceleasi ingrediente ca la Capricciosa, dar neamestecate)
  • Pizza Quattro Formaggi – „Patru brânzeturi” (cu patru feluri de brânza: mozzarella si trei dintre urmatoarele patru: stracchino, fontina, gorgonzola si ricotta)
  • Pizza Siciliana
  • Pizza Bianca – fara sos de rosii
  • Calzone sau Ripieno este o pizza în forma de semiluna umpluta cu ricotta, salami si mozzarella
    Sunt, de asemenea, multe feluri de pizza create în Statele Unite ale Americii

LOGO2

Pizza Craiova Di Napoli isi propune sa va aduca o pizza autentica la fel ca in Napoli, Italia chiar aici in Craiova! Pentru comenzi sunati la numerele de pe site, ne puteti gasi la adresa: Rovine, Strada Pastorului nr.6 (giratoriul Bulevardul Nicolae Iorga):

Livrare Pizza la domiciliu Craiova, Comenzi la: 0762 944 555

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *